BEELDHOUWER

Het creëren van ruimtelijk werk begon rond 2006 tijdens de jaarlijkse winterfeesten in Putten. Hier is het de bedoeling om van een blok ijs van 125 kg een prachtig ijssculptuur te maken. Vanaf die periode is het enthousiasme voor ruimtelijk werk van Jan steeds meer gegroeid. 

Tegenwoordig maakt  Jan voornamelijk houtsculpturen met een kettingzaag en werkt dit vervolgens af met allerlei gereedschappen. Naast woodcarving gebruikt Jan een variatie aan materialen, bijvoorbeeld glas en metaal. Dit maakt het werk dynamischer. Het contrast van de materialen geven het werk meer spanning.  Jan maakt autonoom werk, toegepaste kunst en in opdracht.

Mensen vragen wel eens; Hoe krijg je nou zoiets uit een stuk hout gezaagd? Dat is lastig, en het gezegde klopt: “oefening baart kunst”. Door vaak te proberen en met het bekende “bloed, zweet en tranen” komt men een heel eind. 

Belangrijk is dat je de vertaalslag kunt maken vanuit het beeld in je hoofd of het zien, naar het creëren met je handen en de machines. Als je dat in je vingers hebt, dan kom je een heel eind.